Blinden en slechtzienden zijn door hun visuele handicap vaak niet in staat om gebruik te maken van een normale telefoon. Echter, met enkele eenvoudige toepassingen kan deze hindernis weggenomen worden. Daarom zijn er speciale telefoons en gsm's voor blinden en slechtzienden ontwikkeld.

We zullen in het vervolg onderscheid maken tussen bureau telefoons, draadloze telefoons en mobiele telefoons voor blinden en slechtzienden.

bureau telefoons

Het grootste obstakel voor slechtzienden bij het gebruik van een bureau telefoon zijn de knoppen. Daarom heeft de speciale bureau telefoon voor slechtzienden extra grote knoppen. Door deze knoppen is de telefoon makkelijker te bedienen. Hiernaast beschikt de bureau telefoon over een direct geheugen waarin contacten makkelijk opgeslagen kunnen worden. Met behulp van sneltoetsen kunnen de meest gebruikte contacten dan direct gebeld worden zonder intypen van het nummer. Dit bespaart vooral voor slechtzienden erg veel tijd.

draadloze telefoons

Draadloze telefoons voor slechtzienden beschikken net zoals de bureau telefoons over extra grote toetsen waardoor de toetsen makkelijker te herkennen en te gebruiken zijn voor slechtzienden. Het extra grote scherm zorgt voor een grote weergave van de ingetoetste nummers. Ook is de draadloze telefoon uitgerust met een geheugen waarin je de meest gebruikte contactpersonen in kunt opslaan. Geen gedoe met telefoon nummers dus! Een aantal draadloze telefoons is ook uitgerust met een spraakfunctie speciaal voor blinden. Deze spraakfunctie kan u door de instellingen begeleiden of de ingetoetste nummers uitspreken zodat zelfs blinden gebruik kunnen maken van deze telefoon.

mobiele telefoons voor blinden en slechtzienden

Mobiele telefoons zijn voor blinden en slechtzienden handig wanneer je op stap gaat. Als visueel gehandicapte ben je toch kwetsbaarder dus er kan altijd iets mis gaan. Een mobiele telefoon is altijd handig, maar bij noodgevallen noodzakelijk! Daarom hebben wij een mobiele telefoon voor blinden en slechtzienden. Deze gsm beschikt over grotere toetsen en een vergroot display waardoor de bediening gemakkelijker is. De spraakfunctie die op de meeste gsm's zit, maakt het ook mogelijk voor blinden om gebruik te maken van een mobiele telefoon. De spraakfunctie spreekt de ingetoetste cijfers hardop uit en kan u door de instellingen begeleiden.

telefoons toebehoren

U kunt uw telefoon ook uitbreiden met handige toepassingen voor blinden en slechtzienden. Zo is er bijvoorbeeld een zeer handige telefoon-nummerkiezer. Een telefoonnummerkiezer is een klein, handig voorwerp met grote knoppen. Wanneer je die knoppen indrukt, wordt er direct naar een telefoonnummer gebeld die je zelf opgeslagen hebt. Dat kan bijvoorbeeld familie, vrienden of het alarmnummer 112 zijn. 

Voor slechtzienden voor wie het vergrote display niet voldoende is, zijn er speciale opzetloepen verkrijgbaar. Slechthorenden hebben baat bij andere toepassingen dan slechtzienden. Daarom hebben wij speciaal voor slechthorenden hoornversterkers en telefoonbelversterkers.

De verschillende telefoons en bijbehorende uitbreidingen voor blinden en slechtzienden zullen voor veel blinden en slechtzienden een enorme vooruitgang vormen. Toch zijn er nog meer handige toepassingen voor bijvoorbeeld gsm's voor blinden en slechtzienden. Dit zijn vooral software uitbreidingen. De meest gebruikte software bestaat uit schermuitleesprogramma's voor gsm's. Deze programma's zijn handig wanneer je een sms (tekstbericht) ontvangt of instellingen wilt veranderen.