Voor blinden en slechtzienden is het heel lastig om een sport te beoefenen. De visuele beperking vormt nu eenmaal voor veel sporten een onneembare hindernis. Dit geldt met name voor balsporten. Echter, de rinkelbal biedt een uitkomst! Met de rinkelbal ben je niet enkel afhankelijk van je gezichtsveld om je te oriënteren. De belletjes in de rinkelbal stellen je in staat om met behulp van het gehoor de positie van de bal te bepalen. Daarom is de rinkelbal hét hulpmiddel bij uitstek bij sporten voor blinden en slechtzienden.

Een populaire toepassing van de rinkelbal vinden we bij Goalball. Goalball is een sport voor mensen met een visuele handicap en is uitgegroeid tot een internationale sport. Goalball is een klein beetje te vergelijken handbal. Het verschil is dat er slechts 3 spelers in een team zitten en dat de rinkelbal onderhands gegooid dient te worden. Iedere speler draagt een geblindeerde bril zodat niemand in staat is om de rinkelbal visueel waar te nemen. Hierdoor kan het spel ook met zienden te gespeeld worden.

Er zijn verschillende afmetingen rinkelballen. De kleinere rinkelballen zijn daardoor meer geschikt voor kleine kinderen. De buitenkant van de rinkelbal is zacht, maar biedt toch voldoende grip om voor een nauwkeurige balbehandeling. Een goede rinkelbal wordt in de stuit niet beinvloed door de belletjes en stuitert dus als een normale bal. Er zijn ook rinkelballen die gebruik maken van een afgebroken piepsignaal in plaats van belletjes.

Naast de intensieve sport toepassingen kan de rinkelbal ook gebruikt worden voor revalidatie en oefeningen voor zintuigelijke waarnemingen.

Klik hieronder op de afbeelding voor meer informatie over ons assortiment rinkelballen: