Hulpmiddelen slechthorenden

Officieel ben je slechthorend vanaf een gehoorverlies van meer dan 20 decibel. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties binnen de slechthorendheid, varierend van licht slechthorend tot aan diep- en vibratiedoof. Wanneer men onmogelijk met iemand kan communiceren door middel van gehoor, ondanks het gebruik van hulpmiddelen, spreken we van doof. Afhankelijk van de gradatie van slechthorendheid kan een hoortoestel uitkomst bieden. Helaas kunnen de zware vormen van slechthorendheid (doof) niet geholpen worden met een gehoortoestel. Voor deze vormen zijn andere hulpmiddelen noodzakelijk. Voor sommige slechthorenden biedt de gebarentaal uitkomst, maar de ervaring leert dat slechthorenden liever hun handicap maskeren door middel van hoortoestellen.

Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft last van een verminderd hoorvermogen en is dus slechthorend. Slechthorendheid kan aangeboren zijn maar kan ook op latere leeftijd voorkomen door gebruik van medicijnen of door een teveel aan lawaai. De meeste slechthorenden hebben echter te maken met een geleidelijke vermindering van het gehoor naarmate ze ouder worden.

Hieronder vindt u een handig overzicht van hulpmiddelen voor slechthorenden.

Mobiele telefoons slechthorenden Hoornversterker slechthorenden Vloeistofniveau indicators slechthorenden

Handige hulpmiddelen

Worldwide Vision biedt verschillende hulpmiddelen voor slechthorenden. Slechthorenden hebben bijvoorbeeld vaak moeite met het horen van dagelijkse geluiden zoals de deurbel of de wekker. Worldwide Vision heeft een aantal producten die de geluiden kunnen versterken of kunnen omzetten in trillingen. Deze hulpmiddelen kunnen slechthorenden enorm helpen bij het zelfstandig functioneren.

Andere hulpmiddelen voor slechthorenden zijn de speciale  en gsm's. Deze telefoons kunnen bijvoorbeeld werken met lichtsignalen en hebben een regelbaar hoornvolume. Daarnaast hebben wij hoornversterkers voor extra volume.

Voor slechthorenden die daarnaast ook blind zijn, hebben we specifieke hulpmiddelen zoals vloeistofniveau indicators. De indicators geven door middel van trillingen het vloestofniveau aan.