Hulpmiddelen dyslexie

Dyslexie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die het lezen en spellen van tekst moeilijker maken. Deze handicap is niet zichtbaar maar heeft toch verstrekkende gevolgen voor de ontwikkeling van het kind of het functioneren van volwassenen. Dyslexie zorgt namelijk dat mensen moeite hebben met het automatiseren van lezen en spellen. Dyslexie kent verschillende vormen en gradaties en kan dus bij ieder persoon verschillend tot uiting komen. Hulpmiddelen kunnen helpen bij dyslexie maar kunnen de oorzaak niet wegnemen!

Over de precieze oorzaak van dyslexie bestaat veel onduidelijkheid en discussie binnen de wetenschap. Wel heeft dyslexie sterk de neiging om familiegebonden te zijn. De kans dat de vader dyslexie overdraagt op zijn kinderen is namelijk ongeveer 50%, bij vrouwen ligt dat iets lager. Dyslexie komt ook vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Hieronder ziet u een handig overzicht van onze hulpmiddelen voor dyslexie.

Leeslinialen en loepen dyslexie Daisyspeler tafelmodel dyslexie

Begeleiding

Dyslexie is niet gekoppeld aan intelligentie. Een gemiddeld intelligent persoon kan namelijk net zo goed dyslectisch zijn als een intellectueel wonderkind. Toch kan dyslexie een dusdanige invloed hebben dat de intelligentie minder tot uiting komt. Daarom is het belangrijk dat dyslexie op tijd herkend wordt zodat die personen extra begeleid kunnen worden. Naast deze extra begeleiding biedt Worldwide Vision verschillende hulpmiddelen voor mensen met dyslexie.

Onbewust ontwikkelen veel personen met dyslexie totaal andere talenten waardoor ze hun handicap handig kunnen opvangen. Dyslecten blijken namelijk vaak creatieve en logische denkers te zijn.