Daisyspelers zijn ontwikkelt om een gesproken boek, tijdschrift of krant te kunnen lezen. De Daisyspeler is een soort CD speler die speciaal ontworpen is voor blinden, slechtzienden, dyslectici en laag geletterden. In de Daisyspeler plaats je een CD, USB stick of SD-geheugenkaart, waarmee men vervolgens in het desbetreffende boek kan navigeren zoals men dit in een zwart/wit boek ook kan. Dus van hoofdstuk naar hoofdstuk springen, van pagina naar pagina of alinea naar alinea. Ook kan men door middel van een Daisyspeler in tijdzones springen in het boek of gebruik maken van de pagina zoekfunctie. Handmatig bladwijzers aanmaken behoort ook tot de mogelijkheden.

Er zijn verschillende soorten modellen Daisyspelers, zoals tafelmodellen en pocket modellen met alleen een geheugenkaartje. De meest geavanceerde Daisy speler kan door de ingebouwde synthetische stem Text-To-Speech, ook teksten voorlezen zoals TXT, HTML, .DOC en .DOCX documenten. Er zijn zelfs Daisyspelers die met software de TV ondertiteling van 12 Nederlandse en 7 Vlaamse zenders kunnen voorlezen. Ook internet radio behoort tot de mogelijkheden van de Daisy speler.

De boeken worden in een bibliotheek ingelezen door een menselijke stem en zijn daardoor ook prettig en ontspannen te lezen. Ook kan men met de uitgebreidste Daisyspeler streamen, zelfs met de pocket modellen via WiFi.

Daisyspelers werken op netstroom maar kunnen ook op een accupack draaien zodat ze makkelijk zijn voor onderweg, op het werk of in de tuin. De Daisyspeler onthoudt altijd waar u bent gebleven ook al haalt u de CD, USB of SD eruit, hij zal weer verder lezen waar u bent gestopt. Een ideaal hulpmiddel dus voor mensen met een leesbeperking of motorische beperking, denk hierbij aan mensen die de bladzijdes niet meer om kunnen slaan of een boek vasthouden.

Een Daisy speler kan ook gebruikt worden als gewone CD-speler voor muziek CD's of zelf opgenomen CD's. Ook zit er een hoofdtelefoonaansluiting op en een line-in uitgang om bv. via luidsprekers af te kunnen luisteren.