Blindenstokken behoren tot de meest gebruikte hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Er zijn verschillende soorten blindenstokken.

Een korte blindenstok wordt ook wel een herkenningsstok genoemd. Deze stok is namelijk te kort om je weg te vinden of om obstakels te ontlopen. Deze blindenstok is met name bedoeld om aan omstanders te laten zien dat je een visuele handicap hebt. Omdat de herkenningsstok te kort is om je een weg te vinden, wordt deze blindenstok met name gebruikt door slechtzienden.

Een lange blindenstok wordt ook wel een taststok genoemd. In tegenstelling tot de herkenningsstok, kan de taststok wel de grond bereiken. Hierdoor kan de taststok gebruikt worden om je een weg te vinden en obstakels te ontlopen. Deze blindenstok kan op verschillende manieren gehanteerd worden.

De eerste techniek staat bekend als de tiktechniek, de tweede noemen we de schraaptechniek of veegtechniek. Bij de tiktechniek wordt de blindenstok van links naar rechts bewogen en wordt er op de grond getikt. Aan de hand van het geluid van de tik van de stok, kan men bepalen op wat voor ondergrond men zich bevindt.
De schraaptechniek wordt veelal in gebouwen of situaties met veel obstakels gebruikt. De blindenstok wordt dan namelijk van links naar rechts over de grond geschoven zodat mogelijke obstakels snel herkend kunnen worden. Veel openbare plekken hebben ook de beschikking over een ribbelpatroon. Door dit ribbelpatroon kunnen blinden makkelijker gebruik maken van hun blindenstok.

Naast het vermogen om met je taststok je weg te vinden, zorgen blindenstokken ook voor een signalementsfunctie. Taststokken zijn in vele verschillende vormen te verkrijgen. Er zijn bijvoorbeeld opvouwbare taststokken, niet-opvouwbare taststokken en telescoop taststokken. Bij telescoop tastokken schuiven de verschillende delen in elkaar zodat het weinig ruimte in beslag neemt. Op deze manier is er voor iedereen een blindenstok op maat.

De derde en laatste blindenstok is de steunstok. De steunstok is vanzelfsprekend geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast biedt deze stok een signalement aan omstanders dat er sprake is van een visuele handicap. Een normale steunstok geeft dat signalement namelijk niet af. Naast de steunstok, wordt ook de witte rollator met rode banden vaak gebruikt door blinden en slechtzienden die slecht ter been zijn.

Klik hieronder op een van de afbeeldingen voor meer informatie over ons assortiment blindenstokken: