Oogaandoeningen

De Ziekte van Graves

De Ziekte van Graves is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier overactief is en grote hoeveelheden hormonen produceert. Hierdoor worden diverse gezondheidsproblemen veroorzaakt. Kenmerkend zijn een hoge hartslag en gewichtsverlies. Naast het verschijnsel van een te snel werkende schildklier krijgt ongeveer 20% van de patiënten oogklachten. Oogsymptomen beginnen vaak tot zes maanden voor of na de diagnose is gesteld.

De oorzaak van de Ziekte van Graves is onbekend. Men denkt dat het veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren en erfelijkheid. Het is wel bekend dat vrouwen vaker de diagnose Ziekte van Graves krijgen dan mannen.

 

 

Symptomen die kunnen betekenen dat iemand de Ziekte van Graves heeft zijn:

  - slapeloosheid en hyperactiviteit

  - bibberende handen

  - haarverlies

  - overmatige transpiratie en onverdraagzaamheden voor warmte

  - gewichtsverlies ondanks toenemende eetlust

  - diarree

  - hartkloppingen

  - zwakke spieren

  - overbezorgdheid, onrust, snel geïrriteerd en/of emotioneel instabiel

Symptomen die zich voordoen als iemand met de Ziekte van Graves ook oogklachten heeft zijn:

  - ontsteking van en rondom de ogen

  - zwelling van de oogleden

  - pijn rondom de ogen

  - dubbel zicht

  - beperkt zicht

 

Een gezin aan tafel

De behandeling van de Ziekte van Graves richt zich op het behandelen van de schildklier. Er zijn drie methodes om deze te behandelen:

  - schildklierremmende medicijnen die de aanmaak van hormonen afremt

  - gedeeltelijke of gehele vernietiging van de schildklier door radioactieve jodium

  - gedeeltelijke of gehele verwijdering van de schildklier

Voor de oogproblemen die zich voordoen als gevolg van de Ziekte van Graves, zijn er diverse behandelingen mogelijk, variërend van pijnmedicatie tot speciale brillen of een operatie. De oogsymptomen ten gevolge van de Ziekte van Graves kunnen enige tijd aanhouden. Als de ziekte eenmaal is gestopt met evolueren, kan een correctieve chirurgische ingreep bepaalde problemen verhelpen, zoals het algehele gevoel van comfort, het dubbelzien en zelfs het verbeteren van het uiterlijk van de ogen.

Overleg de beste mogelijkheden voor met een arts of specialist.

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over de Ziekte van Graves. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat men de Ziekte van Graves heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over de Ziekte van Graves en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die de Ziekte van Graves hebben.

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast door de Ziekte van Graves kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met de Ziekte van Graves leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg van de Ziekte van Graves dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft.  Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Onze aanbevelingen voor de Ziekte van Graves zijn:

- Loepen

- Filterbrillen

- Daisyspelers