Oogaandoeningen

Oogtumoren

Oogtumoren zijn tumoren (gezwellen) in het oog. Zij komen niet vaak voor, maar wanneer ze er zijn, groeien ze vaak op het gekleurde deel van het oog, genoemd de iris, of achter in het oog. Onbehandeld kunnen ze niet alleen het zicht ernstig bedreigen, maar ook het leven.

 

Veel oogtumoren tonen geen symptomen in de beginfase maar symptomen komen voor wanneer de tumor of tumoren groeien. Een snelle diagnose en goede behandeling zijn essentieel in het behandelen van oogtumoren.

De symptomen van oogtumoren verschillen per type tumor en de locatie van de betreffende tumor in het oog, maar kunnen onder meer zijn:

  - wazig zicht 
  - blinde vlekken 
  - verminderde zicht aan de zijkanten 
  - witte pupillen 
  - strabismus 
  - rode ogen 
  - pijn in de ogen 
  - acute en totale blindheid

Een gezin aan tafel

Er zijn veel behandelmethodes voor oogtumoren. Deze variëren van lasertherapie of radiotherapie tot het verwijderen van de tumor zelf, in extreme gevallen, het verwijderen van het oog, afhankelijk van de grootte, type en locatie van de tumor.

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over oogtumoren. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat men oogtumoren heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over oogtumoren en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die oogtumoren hebben. Onze aanbevelingen kan men terugvinden onder de tab "Hulpmiddelen" 

Te horen krijgen dat het zicht is aangetast door oogtumoren kan de wereld op zijn kop zetten. Als de eerste emoties zakken, kan de wetenschap dat men niet de enige is wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met oogtumoren leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg van oogtumoren dan zijn er hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft.  Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Onze aanbevelingen voor Oogtumoren zijn:

- Loepen

- Filterbrillen

- Loepbrillen

- Daisyspelers