Oogaandoeningen

Kleurenblindheid

Kleurenblindheid is het onvermogen om te onderscheiden tussen verschillende kleuren. Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan kleursensitief pigment in de kegelvormige cellen van de retina, het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog. De meeste gevallen van kleurenblindheid zijn erfelijk en aangeboren; ongeveer 1 van 12 mannen en 1 van 20 vrouwen zijn kleurenblind.

 

Een gezin aan tafel

 

Kleurenblindheid is een geslachtsgerelateerde aandoening, die wordt veroorzaakt door afwezige of beschadigde genen op de X-chromosoom. Omdat mannen slechts één X-chromosoom hebben, hebben zij een grotere kans om kleurenblindheid te krijgen dan vrouwen.

In sommige gevallen kan kleurenblindheid verworven in plaats van aangeboren zijn. Dit is vaak als gevolg van een andere oogaandoening of een trauma aan het oog. Oogaandoeningen die kleurenblindheid kunnen veroorzaken zijn glaucoom, maculadegeneratie, staar en diabetisch retinopathie.

Kleurenblindheid kan omschreven worden als volledig of gedeeltelijk, waarbij volledige kleurenblindheid minder vaak voorkomt dan gedeeltelijke kleurenblindheid. Er zijn twee belangrijke types van kleurenblindheid:

  • rood-groen kleurenblindheid: moeite met het onderscheiden tussen rood en groen
  • blauw-geel kleurenblindheid: moeite met het onderscheiden tussen blauw en geel

Er is geen genezing voor kleurenblindheid. Bepaalde soorten getinte filters of lenzen kunnen helpen om te differentiëren tussen bepaalde kleuren. Wij adviseren om de opties met de oogspecialist te bespreken.

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over kleurenblindheid. Deze informatie is bedoeld om te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die men van de arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat men kleurenblindheid heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over kleurenblindheid en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die kleurenblindheid hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen bij kleurenblindheid kan men terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.  

Het besef dat het zicht is aangetast door kleurenblindheid kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met kleurenblindheid leven.

 

Mensen met kleurenblindheid kunnen de activiteiten doen die zij altijd al deden. Er zijn taken waarbij men last kan hebben van kleurenblindheid. In dit geval zijn er hulpmiddelem voor kleurenblindheid beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft. Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Onze aanbevelingen voor Kleurenblindheid zijn:

- Loepen

- Filterbrillen

- Kleurendetectors