Oogaandoeningen

Albinisme

Albinisme verwijst naar een groep van aandoeningen waarbij mensen weinig tot geen pigment in hun ogen, huid en haar hebben. Albinisme is het gevolg van erfelijk gewijzigde genen, die te weinig van het pigment “melanine” aanmaken. Afhankelijk van de hoeveelheid melanine in de ogen, kunnen verschillende soorten albinisme worden onderscheiden. Wat deze verschillende soorten gemeen hebben, is dat ze allemaal geassocieerd worden met verminderd zicht. Zichtproblemen bij albinisme worden veroorzaakt door een afwijkende ontwikkeling van de retina en abnormale zenuwverbindingen tussen de ogen en hersens.

Albinisme beïnvloedt mensen van verschillende etnische achtergronden; de mate waarin het wereldwijd voorkomt wordt geschat op 1 op 17.000.

 

 

Oogproblemen bij Albinisme omvatten vaak:

  - Nystagmus: spontane onwillekeurige oogbewegingen 
  - Strabismus: scheelzien of een lui oog 
  - Fotofobie: overgevoeligheid voor fel licht 
  - Bij- en verziendheid 
  - Onderontwikkeling van de optische zenuw 
  - Verkleuring van of witte ogen als gevolg van te weinig pigment

 

Een gezin aan tafel

De behandeling van Albinisme richt zich voornamelijk op visuele rehabilitatie. Een operatie kan wellicht een aantal van de symptomen verlichten, zoals Strabismus en Nystagmus. Het zicht kan niet volledig worden hersteld, maar er zijn diverse hulpmiddelen voor Albinisme beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van een verscheidenheid aan dagelijkse taken.

Het besef dat het zicht is aangetast door Albinisme kan moeilijk zijn om te accepteren. De wetenschap dat men niet de enige is, kan wellicht steun geven. Er zijn veel mensen in dezelfde situatie, sommige die zelf net de diagnose hebben gekregen en sommige die al jaren met Albinisme leven.

Indien men slechtziendheid ervaart als gevolg van Albinisme, zijn er hulpmiddelen voor albinisme beschikbaar die kunnen helpen met de taken waar men moeite mee heeft.  Deze hulpmiddelen kunnen ondersteuning geven bij taken waar men het zicht voor nodig heeft en kunnen helpen om een vol en onafhankelijk leven te blijven leiden.

Onze aanbevelingen voor Albinisme zijn:

- Loepen

- Filterbrillen

- Loepbrillen

- Kleurendetectors

- Daisyspelers